Genieten is de norm!

Gepubliceerd op 2 augustus 2017 om 14:37

Je moet vooral genieten! Genieten is de norm. Luister maar naar willekeurig welke talentenshow: natuurlijk probeer je te winnen, maar het belangrijkste is genieten.

Je moet vooral genieten! Genieten is de norm. Luister maar naar willekeurig welke talentenshow: natuurlijk probeer je te winnen, maar het belangrijkste is genieten.

Bloedzenuwachtige pubers die trillend prevelen: “ik ga gewoon genieten”. Wat je je dan toch wel afvraagt als je weet dat op één na iedereen afvalt en als je ziet wat het ze kost.

Er zijn talloze winkels, restaurantjes en zelfs een recreatiepark met Genieten in de naam – nou is dat voor recreatie ook wel een doel. Maar verder? Jongeren die bij mij komen voor studiekeuze zoeken ook een studie die ‘echt leuk’ is. Of één die ik na een jaar ook nog ‘echt leuk’ vind. En bang zijn iets te kiezen dat ze na een tijdje niet leuk zullen vinden.

Dilemma!! Ik geloof er in om een beroep en studie en loopbaan te kiezen die je wilt, die bij je past en die je echt leuk vindt! Ik heb genoeg mensen gezien die zich door hun ambitie laten gek maken en 40 uur per week besteden aan iets wat ze niet echt willen. Dan zeg ik: ga iets doen wat je leuk vindt!

Maar toch….

Zoveel nadruk op genieten geeft alsmaar aandacht voor je gevoel, je enthousiasme. En dat is niet dagelijks op een toppunt! In geen enkele studie of baan. Overal komen vervelende vakken bij: methoden en technieken, wetgeving of wat dan ook; in elke baan ook suffe taken of moeilijke dilemma’s.

We zoeken graag naar een studie en werk dat je past en je voldoening geeft en waarin je tot ontplooiing komt en waarin je dingen kan doen die je belangrijk vindt en graag doet en denken dat je daar ook gelukkig van wordt!! Maar genieten is als het stofje in je oog: het is er, maar als je er op probeert te focussen is het weer weg. “ik moet genieten” als norm is echt een beetje lastig…. Leuk is gewoon niet genoeg als motief!

 


 »