Wat kost een studieswitch?

Gepubliceerd op 4 augustus 2017 om 15:25

Zo’n 30% van de Hbo-ers stopt in het eerste jaar van de studie, waarvan een deel meteen switcht naar een andere school, of andere sector of andere studie en 20% even helemaal stopt. Mbo-ers stoppen vaker dan mensen die van Havo of Vwo komen. Uiteindelijk haalt maar de helft van de Hbo-ers een diploma binnen 5 jaar. Vrouwen doen het daarbij beter dan mannen. Reden dus om goed na te denken over welke studie je start. Naast de frustratie kost studievertraging ook gewoon geld!

Zo’n 30% van de Hbo-ers stopt in het eerste jaar van de studie, waarvan een deel meteen switcht naar een andere school, of andere sector of andere studie en 20% even helemaal stopt. Mbo-ers stoppen vaker dan mensen die van Havo of Vwo komen. Uiteindelijk haalt maar de helft van de Hbo-ers een diploma binnen 5 jaar. Vrouwen doen het daarbij beter dan mannen.

Reden dus om goed na te denken over welke studie je start. Naast de frustratie kost studievertraging ook gewoon geld!

grafiekstudiesucces.jpg

 Wat kost een jaar studievertraging?

Denk aan extra collegegeld en studiekosten, maar ook het gemiste inkomen omdat je een jaar later begint met werken.

Als je één jaar langer studeert kost dat:

Een jaar extra collegegeld

€ 2006.-

Boeken en studiekosten gemiddeld (volgens NIBUD)

€ 684.-

Gemist inkomen – je komt een jaar later op de arbeidsmarkt. (een jaar verschil tussen een Hbo inkomen en studentenbijverdiensten) *

€ 16000.-

Kosten één jaar studievertraging bij switchen

€ 18.690

Als je geen studie haalt binnen 10 jaar betaal je het studentenreisproduct terug. 12x € 89.—per maand

+ € 1068

Als je geen studie haalt binnen 10 jaar betaal je een eventuele aanvullende beurs ook terug.

+       ?

* Het gemiste inkomen kun je schatten op € 16.625 euro voor Mbo-ers en op € 20.200 voor Hbo-ers en Wo-ers. Dat zijn de bedragen die de letselschaderaad geeft als norm bij het oplopen van een jaar studievertraging. Daar kun je dan je bijverdiensten tijdens een studiejaar vanaf trekken, gemiddeld 12x 332 = ca. 4000.—(NIBUD) gedurende dat jaar..

Directe kosten zijn dus € 2690.- Indirecte kosten met gemiste inkomsten erbij komen op 18.690 euro wat een jaar studievertraging je kost! Als je je hele studie stopt kunnen de kosten verder oplopen. Directe kosten zijn dan het collegegeld en studiekosten, maar ook moet je dan voor alle jaren het studentenreisproduct en eventuele aanvullende beurs terugbetalen.

Je merkt niet alle kosten meteen; de gemiste inkomsten hoef je niet te betalen, maar komen gewoon niet binnen….. Alleen het collegegeld en studiekosten van ruim € 2684.-- merk je meteen. Maar die gemiste inkomsten zijn ook reëel!

 

Kan je dit voorkomen?

Studeren kost gewoon veel geld, waarvoor enorme leningen worden aan gegaan. Helemaal voorkomen dat het een keer fout gaat kunnen we niet. Maar een studiekeuze onderzoek vergroot de kans dat je een studie kiest die bij jouw persoon en motivatie en werk- en denkniveau past! We weten van onze cliënten dat meer dan 90% na een jaar of langer nog in de gekozen opleiding bezig was. Het toont wel aan dat het echt de moeite waard is te investeren in een studiekeuzeonderzoek voor je een studie zomaar start!