Maak wat moois van je tussenjaar!

Gepubliceerd op 4 augustus 2017 om 14:19

Je diploma gehaald en nu even een jaar er tussenuit? Super! Maar wat ga je doen? Veel jongeren nemen een tussenjaar om aan hun studiekeuze te werken. Super, maar die komt niet vanzelf. Geregeld zien we aan het eind van het tussenjaar jongeren die het nog steeds niet weten. Hoe beleef je een effectief en leuk tussenjaar waar je met veel plezier op terugkijkt?

Wat ga jij doen?

* Naar het buitenland?

+ Mooi want: je ziet wat van de wereld, leert nieuwe mensen kennen, wordt zelfstandig, leert een nieuwe taal en bovendien: je leert andere culturen begrijpen – daar heb je je hele leven wat aan.

- Nadeel: als je terugkomt moet je nog steeds hier je studiekeuze maken. Vrienden die je daar opdoet, zie je hier niet zomaar terug en je moet opnieuw wennen. Je kunt immers niet voor altijd op reis blijven. Bovendien: kosten en risico’s zijn niet gering.

  • Ons advies: doe een korte buitenlandse reis met een vriend of vriendin. Dan heb je de voordelen van even helemaal tussenuit zijn zonder dat je helemaal weer moet wennen in Nederland. Je houdt tijd over om geld te verdienen voor de reis en je goed te oriënteren op je vervolgstudie.

* Werken?

            + Handig om geld te verdienen en te sparen, kennis maken met het werkende leven en nieuwe collega’s leren kennen.

- Het is niet altijd het meest boeiende werk waarin je in terechtkomt. Was dat nou je droomjaar?

  • Ons advies: ga in verschillende branches werken en gebruik dit voor je studiekeuze! Onderzoek toont aan dat je zekerder wordt van je keuze als je meer verschillende parttime banen hebt gehad. Dus: zoek een uitzendbureau en probeer eens commercieel werk, techniek, magazijnwerk, bouw en gezondheidszorg uit. Niet omdat het werk zo boeiend is maar om te kijken naar de sfeer, naar de werkomstandigheden, naar hoe er gewerkt wordt. Ook als je de sfeer je niet aanspreekt is dat nuttige info voor je studiekeuze! Daarnaast zou je vrijwilligerswerk of stages kunnen doen op interessantere werkgebieden. Wie weet kan je eens een dag meelopen met een professional.

* Vormingsjaar?

            + Gaaf om aan je persoonlijke vorming te werken. Er is van alles! Cultureel, gelovig, reizen. Eens een jaar stilstaan bij jezelf en je karakterontwikkeling kan nooit kwaad.

- Heb je zin om weer in een schoolsetting te zitten? De programma’s zijn vaak gaaf en vormend, maar je studiekeuze komt er niet vanzelf uit. En de kosten zijn fiks; een studiekeuzeonderzoek is goedkoper en sneller.

  • Ons advies: Doe van de zomer eerst een studiekeuzeonderzoek, dan kun je je vormingsjaar gebruiken om veel mee te maken en te werken aan jezelf.

Tips:

  • Doe van de zomer eerst een studiekeuzeonderzoek bij ons – of elders. We maken een mooi profiel van jouw persoonlijkheid, interesse, motivatie en studiemogelijkheden. Dan komen we uit op de 3 meest interessante mogelijkheden voor jou, waar je je in kan gaan verdiepen.
  • Ga meelopen met mensen in dat beroep. Vaak is het wel mogelijk om een of meer dagen gewoon te gaan kijken wat iemand doet. Je kiest nog meer voor een beroepsrichting dan voor een studie.
  • Ga gericht kijken bij de open dagen naar de hogeschool of universiteit die het beste bij jou past en ga proefstuderen in een van die richtingen : sfeer proeven, kijken naar de studievakken etc.
  • Zoek tijdelijk werk in die richtingen, zodat je ook weer sfeer kan proeven, alvast ervaring op kunt doen voor je c.v. en latere stage.
  • Bij het onderzoek bij ons hoort een vervolggesprek om al je ervaringen te bespreken en je uiteindelijke keuze te maken.
  • Geniet daarna van een leuke reis maken, zonder sores omdat je weet wat je volgend jaar gaat doen.